Image default
Uncategorized @sl

Kako izbrati pravi gaming prenosnik za igranje iger?

V zadnjih letih so prenosni računalniki (laptopi) postali zelo priljubljeni tudi med navdušenci nad video igrami. Tehnološki napredek je omogočil, da lahko sodobni prenosniki ponujajo odlično zmogljivost tudi za zahtevnejše igre. Kako pa izbrati primeren gaming prenosnik za svoje potrebe?

Kateri procesor izbrati za igranje iger?

Osrednja komponenta vsakega prenosnega računalnika je njegov procesor oziroma CPU. Za igranje iger so primerni hitri večjedrni procesorji, kot sta Intel Core i5 ali i7 ali AMD Ryzen 5 ali 7. Višja kot je serijska oznaka (npr. i7-12700H), bolj zmogljiv je procesor.

Poleg osnovne hitrosti v GHz je pomembno tudi, da ima procesor podporo za sodobno tehnologijo, kot sta Intel Turbo Boost, ki dinamično poveča hitrost, in Hyper-Threading za sočasno izvajanje več niti.

Kakšno grafično kartico potrebujemo?

Za igranje iger je še posebej pomembna zmogljiva grafična kartica ali GPU. Pri prenosnikih za igre izberite najnovejše modele Nvidia GeForce RTX 3060 ali AMD Radeon RX 6600M ali boljše.

Višja kot je serijska številka (npr. RTX 3080), močnejša je grafična kartica. Poleg tega preverite količino video pomnilnika – priporočljivo je vsaj 6 GB. Več kot ga je, bolje bo delovalo pri igranju.

Kako velik naj bo pomnilnik RAM?

Tudi količina pomnilnika RAM vpliva na zmogljivost sistema za igranje iger. Priporočljiva količina za sodobne naslove je vsaj 16 GB pomnilnika DDR4 ali novejšega DDR5. Za boljšo nadgradljivost izberite gaming prenosnik, ki omogoča razširitev RAM-a.

Kakšen zaslon izbrati za prenosnik namenjen igranju?

Pri izbiri zaslona je pomembnih več dejavnikov – poleg diagonalne velikosti še ločljivost, osveževalna frekvenca, čas odziva in podpora za adaptivno osveževanje.

Priporočljiva velikost zaslona za igranje iger je vsaj 15,6″. Večje diagonalne velikosti (17,3″) omogočajo še bolj veličasten pogled v igre. Izbirajte zaslone z full HD (1920 x 1080 pik) ali quad HD (2560 x 1440 pik) ločljivostjo.

Osveževalna frekvenca naj bo vsaj 120 ali 144 Hz, čas odziva pa čim nižji – pod 10 ms. Iščite modele z Nvidia G-Sync ali AMD FreeSync tehnologijo za tekoč igranje brez trganja slike.

gaming prenosnik

Kateri disk je primeren za shranjevanje iger?

Sodobne igre zasedejo veliko prostora, zato potrebujete gaming prenosnik z dovolj velikim diskom. Namesto klasičnih trdih diskov (HDD) pri igranju iger priporočamo hitrejše SSD diske.

Izbirajte modele z vsaj 512 GB prostora in podporo za NVMe, kar zagotavlja visoke prenosne hitrosti. Še bolje je imeti nameščen dodaten trdi disk HDD večjih kapacitet (1 ali 2 TB) za shranjevanje večje zbirke iger.

Na kaj še moramo biti pozorni pri izbiri?

Poleg glavnih komponent, opisanih zgoraj, je treba upoštevati še nekaj dejavnikov:

  • Hlajenje – zaradi visoke obremenitve mora imeti prenosnik učinkovit sistem hlajenja. Iščite modele z dodatnimi ventilatorji in heatpipami.
  • Ergonomija – igranje iger zahteva udobno tipkovnico, dovolj velik touchpad in robustno ohišje.
  • Baterija – čeprav večino časa uporabljamo napajanje iz vtičnice, je za mobilnost dobro imeti zmogljivo baterijo.
  • Dodatne funkcije – primeren prenosnik za igre ima RGB osvetlitev, primerne reže za pretok zraka, dovolj vrat USB in novo generacijo priključkov, kot sta USB typu C in Thunderbolt.

Primeri dobrih prenosnikov za igranje iger

Nekateri znani modeli, ki ustrezajo tem kriterijem in jih lahko priporočimo za igranje zahtevnih naslovov:

Asus TUF Gaming F15 TUF506 – AMD Ryzen 7 + Nvidia GeForce RTX 3060 + 32 GB DDR4 RAM + 15,6” Full HD IPS 300 Hz zaslon

Acer Nitro 5 AN515 – Intel Core i7 + Nvidia GeForce RTX 3080 + 16 GB DDR4 RAM + 17,3” Ips zaslon 165Hz

HP Omen 15 – Intel Core i7 + Nvidia GeForce RTX 3060 + 16 GB DDR4 RAM + 15.6” 144Hz IPS QHD zaslon

Lenovo Legion 5 – AMD Ryzen 7 + Nvidia GeForce RTX 3070 + 16 GB DDR4 RAM + 17,3” Full HD 165Hz zaslon

Te in podobni modeli drugih znamk, kot sta MSI ali Dell G, nudijo odlično igralno izkušnjo tudi pri najnovejših zahtevnih video igrah. S pravilno izbiro lahko uživate v igranju kjer koli preko prenosnega računalnika.