Image default
Delo

Prednosti in slabosti: Pralni stroji z zgornjim polnjenjem

Pralni stroji z zgornjim polnjenjem, pri katerih se perilo v boben vstavlja skozi vrhnje pokrivalo, so že desetletja priljubljena izbira za številna gospodinjstva. Kakšne so glavne prednosti in morebitne slabosti teh strojev v primerjavi s sodobnimi stroji s predalnim polnjenjem?

Prednosti zgornjega polnjenja

Enostavnejše polnjenje in praznjenje

Pri zgornjem polnjenju je dodajanje in jemanje perila iz stroja zares preprosto. Boben se preprosto odpre z dvigom pokrova, nato pa lahko perilo udobno vstavljamo in odstranjujemo. Pri sodobnih strojih s predalom je treba perilo naložiti v ozek predal, kar je lahko bolj naporno.

Nižja cena

Zgornji polnilniki so na splošno cenejši od primerljivih strojev s predalom, saj gre za preprostejšo zasnovo. To jih naredi privlačno izbiro za vse, ki iščejo cenovno ugoden pralni stroj. Na voljo so že solidni modeli za manj kot 300 evrov.

Kompaktne dimenzije

Zgornji polnilniki ponujajo perilo v manjšem ohišju, saj zanje ni potreben prostor za predal. To jih naredi primerne za manjša stanovanja in kopalnice z omejenim prostorom. Preprosto jih postavimo v kot in prihranimo dragoceni življenjski prostor.

Trajnost in dolga življenjska doba

Starejši modeli zgornjih polnilnikov veljajo za izjemno trajne in odporne stroje, ki z lahkoto delujejo več desetletij. Sodobni modeli sicer niso več tako robustni, a še vedno veljajo za dolgožive naprave.

Slabosti zgornjega polnjenja

Manj udobja pri uporabi

Pri zgornjih polnilnikih se je treba sklanjati ob stroj za vstavljanje in jemanje perila. Poleg tega moramo pogosto ročno odpirati in zapirati težka vrata stroja. Pri sodobnih strojih s predalom pa le počepnemo in lahko perilo preprosto drsimo v predal.

Večja poraba vode

Zgornji polnilniki na splošno porabijo več vode kot primerljivi stroji s predalom, saj voda izteka neposredno iz bobna. Stroji s predalom pa zadržijo vodo v posebnem bazenu, od koder jo ponovno uporabijo za naslednji cikel.

Nižja centrifugalna hitrost

Stroji za zgornje polnjenje imajo ponavadi nižje najvišje vrtljaje centrifuge kot sodobni stroji s predalom. To pomeni, da perilo ostane bolj mokro po koncu programa. Pri sodobnih strojih lahko centrifuga odstrani več odvečne vode.

Omejen nabor programov

Zgornji polnilniki imajo ponavadi le osnovne programe za bombaž, sintetiko in mešana tkanina. Sodobni stroji s predalom pa nudijo več posebnih programov za različne vrste tkanin in stopnje umazanije.

Nižji energijski razred

Večina zgornjih polnilnikov doseže le energijski razred B, redko kateri A ali višje. Sodobni stroji s predalom pa ponavadi dosegajo razred A++ in višje, kar zagotavlja bistveno nižjo porabo energije.

Pralni stroji z zgornjim polnjenjem

Kaj je potrebno preveriti pri nakupu rabljenega pralnega stroja z zgornjim polnjenjem?

Rabljeni pralni stroji so lahko dobra izbira za tiste, ki iščejo stroj po ugodni ceni. Toda pri nakupu rabljenega modela je potrebna previdnost, da preverimo dejansko stanje naprave. Kaj moramo pregledati pri nakupu rabljenega pralnega stroja z zgornjim polnjenjem?

Delovanje osnovnih funkcij

Seveda moramo najprej preizkusiti delovanje osnovnih funkcij, kot so polnjenje vode, ogrevanje, pranje in centrifugiranje. Pralni program naj traja vsaj 20 minut, da preverimo stabilno delovanje.

Tesnjenje vrat

Preglejte, ali vrata stroja dobro tesnijo. Ob stisku na vrata ne sme uhajati voda ali zrak. Uhajanje nakazuje na težave s tesnili, ki jih bo treba zamenjati.

Stanje bobna

V notranjosti bobna iščite znake rje ali drugih poškodb. Preverite tudi, ali se boben prosto vrti in ni zagozden.

Hrupnost delovanja

Med pranjem poslušajte morebitne neobičajne zvoke, kot so poki, ropotanje ali pretirana glasnost. To so lahko znaki obrabljenih ležajev ali motorja.

Gibljivost cevi in priključkov

Oglejte si cevi za dovod in odvod vode ter preverite, ali so čvrste in ne puščajo. Prav tako preizkusite gibljivost priključkov za vodo, da se prepričate o njihovi funkcionalnosti.

Vidni madeži ali rje na ohišju

Preglejte zunanjost stroja za madeži ali znake rje, ki so lahko znak notranjih težav. Optimalno je, da je ohišje čisto in suho.

Delovanje stikal in nadzorne plošče

Preizkusite vsa stikala in gumba na nadzorni plošči. Plošča naj deluje brezhibno in vsi gumbi naj se trdno prilegajo.

Preizkus sušilnega učinka

Za preizkus sušilne učinkovitosti zaženite program z najvišjimi vrtljaji centrifuge. Perilo naj bo po koncu opazno bolj suho kot na začetku.

Garancija in servisna podpora

Po možnosti izberite stroj, ki ima še vedno veljavno garancijo proizvajalca. Prav tako se prepričajte o razpoložljivosti nadomestnih delov in servisiranju.

Temeljit pregled rabljenega stroja je ključen, da zagotovite, da deluje brezhibno. S tem boste lahko uživali v dolgi življenjski dobi svojega novega rabljenega pralnega stroja po odlični ceni.

Katera vrsta pralnega stroja je primernejša za vas?

Na koncu je odločitev odvisna od vaših potreb in proračuna. Če iščete preprost in cenovno ugoden stroj ter prostorsko varčnost, so zgornji polnilniki dobra izbira. Zanje se odločajo predvsem manjša gospodinjstva ali starejši.

Če pa sta vam udobje uporabe in energetska učinkovitost pomembnejša od cene, boste verjetno bolj zadovoljni s sodobnim strojem s predalnim polnjenjem. Ti so primernejši za večja gospodinjstva z večjimi količinami perila.

Na koncu je pomembno, da izberete znamko in model, ki najbolje ustreza vašim potrebam in proračunu. Z malo raziskave boste zagotovo našli optimalen pralni stroj za vas.