Image default
DomTehnika in tehnologija

Kako izbrati hladilnik, ki vam bo služil dolga leta

Hladilnik je nepogrešljiv pripomoček v vsakem gospodinjstvu, zato si vzemite čas in izberite takšnega, ki vam bo zanesljivo služil dolga leta naprej. V nadaljevanju predstavljam ključne značilnosti sodobnih hladilnikov, da boste lažje izbrali model, ki ustreza vašim potrebam in prostoru, ki ga imate na voljo.

Ustrezna prostornina glede na število oseb

Najprej pomislite, koliko oseb potrebuje shranjevati živila v hladilniku. Majhno družino z dvema otrokoma bo v povprečju dobro postregel hladilnik s prostornino med 300 in 400 litrov. Večje družine naj raje izberejo model z vsaj 500 litri prostora.

Prostornina sodobnih hladilnikov se giblje med 100 pa vse do 900 litrov. Manjši hladilniki z do 150 litri so primerni za pare brez otrok ali pa za zaloge pijače v manjših lokalih.

Veliki ameriški hladilniki lahko segajo tudi čez 600 litrov prostornine. To so običajno kombinirani hladilniki z zamrzovalnikom spodaj. Primerni so za številčnejše družine na podeželju z večjim vrtom ter lastno pridelavo sadja in zelenjave.

Učinkovitost energetskega razreda

Vsi hladilniki v EU so označeni z energijskimi nalepkami od A+++ do D, ki prikazujejo njihovo učinkovitost. Dražji modeli z oznakami A++ in A+++ lahko v primerjavi z razredom A prihranijo do 30% energije. To pomeni 30% manjši letni strošek elektrike za pogon aparata.

Nove energetske oznake se bodo kmalu spremenile, ko bo uveden še varčnejši razred A. Takrat se bodo obstoječi A++ in A+++ preimenovali v B in C. Pri nakupu torej izbirajte najvišje trenutno dosegljive energijske razrede za največ prihranka v prihodnosti.

Letna poraba elektrike sodobnega 200 litrskega hladilnika energijskega razreda A+++ znaša le še okrog 100 kWh. To je pri trenutnih cenah električne energije letni strošek pod 50 €.

Izbira vrste hladilnika

Na trgu lahko izbirate med:

Kombiniranim hladilnikom z zamrzovalnikom – najbolj priljubljena in praktična izbira, ki združuje oboje v enem aparatu. Lahko ima zamrzovalnik nameščen zgoraj ali spodaj.

Samostojen hladilnik brez zamrzovalnika – primeren za lokale in restavracije, ki potrebujejo shranjevati večje količina sveže zelenjave, sadja, pijače. Zanj boste potrebovali dodaten manjši zamrzovalnik.

Mini hladilnik – majhen prenosni hladilnik do 100 litrov primeren za pisarne, študentske sobe ali avtodome. Deluje lahko na 12V ali 220V omrežje.

Francoski hladilnik – posebna vrsta manjšega hladilnika (do 150 l) z enimi vrati in zamrzovalnim predalom zgoraj. Primeren je za manjša stanovanja in kuhinje.

Izbira ustreznega sistema hlajenja

Dražji invarčnejši modeli hladilnikov uporabljajo naprednejše sisteme hlajenja:

 • No Frost – samodejno preprečuje nabiranje ledu v zmrzovalnem delu, tako da vam ga ni več treba stalno odtajevati.
 • Multi Flow – omogoča enakomernejše hlajenje z večventilatorskim pretokom zraka po različnih policah.
 • Dual Cooling – ločen sistem hlajenja za hladilni in zamrzovalni del prinaša stabilnejše temperature.

Sodobni inverter kompresorji omogočajo natančnejše vzdrževanje želene temperature z večkratnim vklapljanjem in izklapljanjem. Manj pogosto delovanje pri polni moči podaljšuje trajnost kompresorja.hladilnik

Izbira pravega tipa vrat

Ena polna vrata – primerna so za manjše francoske hladilnike, kjer zaradi prostorske stiske ne moremo odpirati klasičnih dvojnih vrat.

Standardna dvokrilna vrata – najbolj razširjena izbira, ki omogoča preglednost in lahek dostop do police na notranjih vratih.

Spodnja vrata za zamrzovalnik – priročna pri visokih ameriških hladilnikih za lažji dostop do spodnjega predala za zmrznjeno hrano. Olajšajo pregled nad zalogo zamrznjenih živil brez sklanjanja.

Vrata s steklenim ogledalom – dražja posebnost pri prestižnih modelih za videz neskončnih polic v notranjosti hladilnika.

Odločitev je odvisna od oblike kuhinje oz prostora, kjer bo hladilnik stal. Zagotovite si udoben kot odpiranja vrat glede na ostale elemente, kot so omare, zidovi in električne vtičnice.

Udobna notranja razporeditev polic

Notranjost naj bo čim bolj prilagojena vašim potrebam glede shranjevanja različnih vrst živil. Sodobni modeli ponujajo:

 • Polici iz varnostnega stekla, ki prenašajo večje obremenitve.
 • Predal za sadje in zelenjavo z regulatorjem vlažnosti za svežino.
 • Polica za steklenice in pločevinke.
 • Predal za maslo in sire.
 • Odstranljive police za lažje čiščenje.

Priporočam model z več nastavljivimi policami in predali za prilagajanje razpoložljivega prostora.

Tiho delovanje

Sodobni kompresorji in ventilatorji v hladilnikih postajajo vse bolj tihi. Kakovostnejši modeli imajo raven hrupa pod 40 dB, kar je komaj slišno brujanje. To je še posebej pomembno, če imate hladilnik v kuhinji z jedilnico ali dnevno sobo.

Dodatne lastnosti

Nekateri napredni modeli ponujajo tudi dodatne koristne funkcije:

 • Zaslon na dotik z beleženjem temperature, nastavitvami in opomniki.
 • Dovod vode za priključitev na vodovodno omrežje ter avtomatsko pripravo ledu.
 • Pametne funkcije za povezavo preko Wi-Fi v domače omrežje ter spremljanje delovanja prek pametnega telefona.

Če želite popolno avtomatizirano pametno kuhinjo prihodnosti, potem izberite hladilnik z zgoraj navedenimi dodatnimi funkcijami.

Vrhunska zunanja obdelava

Sodobni prvovrstni hladilniki postajajo tudi modni dodatek, zato jim proizvajalci posvečajo veliko pozornosti pri oblikovanju. Na voljo so različne barvne izvedbe in materiali, kot je umetna masa, jeklo, aluminij ali steklo, ki se lepo podajo k drugim kuhinjskim elementom.

Bodite pozorni tudi na kakovostni videz in občutek zapiranja vrat ter vzdržljivost površin na praske in madeže. Najkvalitetnejši modeli imajo navadno tudi daljšo garancijsko dobo do 5 let.

Primerjava najbolj priljubljenih znamk

V Sloveniji so med vodilnimi ponudniki hladilnikov blagovne znamke Gorenje, Samsung, Bosch, LG, Whirlpool in Electrolux. Pri vsakem proizvajalcu najdete široko ponudbo različnih tipov in velikosti hladilnikov.

Gorenje slovi po svojih inovativnih rešitvah za shranjevanje živil Meetio. Bosch ponuja najtišje hladilnike Home Connect z dodatnimi pametnimi funkcijami. LG izstopa z modelom Door in Door za enostaven dostop do pogosto uporabljenih živil.

Sklepne misli pri nakupu hladilnika

Upam, da vam je predstavitev pomagala ozavestiti lastne potrebe in prioritete pri izbiri novega hladilnika. Bodite pozorni predvsem na ustrezno prostornino, energetsko varčnost, tiho delovanje in udobno notranjo razporeditev.

Vzemite si čas in v živo primerjajte delovanje vrat, police in predale med seboj. Le tako boste našli model, ki vam bo služil mnogo let in postal nepogrešljiv član vašega gospodinjstva. Želim vam obilo užitkov ob uporabi vaše nove pametne pomivalne mašine!